Az év legmenőbb női szuperhőse - Jessica Jones felrázza a Marvel-univerzumot

p.krisz 2015 december 03.

Valaki szólt a Marvelnek, hogy a női közönségnek több kell annál, hogy Chris Hemsworth levegye a pólóját? Mi jöhet még, több mint egy női szuperhős filmenként?

10/* * * * * * * * *

Szó sincs erről, a Marvel mozgóképes gépezetében 2019-ig biztosan nem történik semmi spontán módon, a Jessica Jones is egy jól kigondolt terv része, ami egy újabb szuperhős kollektíva, a Defenders szereplőit mutatja be saját sorozataikon keresztül, hogy végül egy közös szériában egyesüljenek. Az első ilyen  igazságosztó  Daredevil volt, aki idén, a Netflix gyártásában kapott egy meglehetősen ütős első évadot, a második, Jessica Jones pedig bovember 20-án vált elérhetővé, szerencsére hasonlóan jól kivitelezve, mint a Daredevil. 

A Marvel moziuniverzumának filmjei alapvetően látványorientált popcorn alkalmatosságok, ahol a stúdió sajnos nem sok mozgásteret (és munkabért) hagy az egyébként tehetséges készítőknek (Joss Whedon, Edgar Wright) és maguknak a szuperhősöknek sem.

 Ezzel ellentétben sorozatokban jóval több idő van a karakterek motivációinak kibontására, a személyes és kollektív drámák pedig súlyt kapnak azáltal, hogy láthatjuk, az események hogyan hatnak ki a protagonistákra és környezetükre. Ennek megfelelően mind a Jessica Jones, mind a Daredevil sötétebb tónusú, komorabb drámák a filmeknél, ahol az egyik legfőbb motívummá a főhős képességeiből kifolyó izolációja válik, amely veszélybe sodorja barátait és a közvetlen környezetében élőket. Az Avengers filmek kvázi-rocksztáraival ellentétben a sorozatok hősei titkolják szuperképességeiket és identitásukat, hiszen a társadalom fél attól, amit nem ismer. A Jessica Jones esetében a realisztikusabb, sötétebb hangvételbe nem fértek bele a feszülős latex jelmezek sem , bár egy jelenet erejéig előkerül a mellkidobós kezeslábas, ami a képregényben Jessica szuperhős jelmeze.

Jön az év filmje? >>

A főgonosz, Kilgrave képregénybeli lila bőrét is jól szabott öltönyökre cserélték, ami minden bizonnyal az a ruhatár lenne, amit Nolan Jokere  ellopna.

A címszereplő magányos farkas, aki tinédzserként egy autóbalesetben elveszíti a családját, cserébe viszont szó szerinti szupererőt kap. Bár a körülményeket a sorozat nem teljesen tisztázza, Jessica kómájából felébredve egy adoptív családba kerül, egy gyermeksztár és későbbi barát Trish Walker és abúzív édesanyja mellé. Életébe akkor csöppenünk be, mikor magánnyomozóként kamatoztatja eltitkolt képességeit, és nagy mennyiségű whiskeybe folyt egy közelmúltbeli traumát, amit a Kilgrave-vel való kapcsolata okozott (mentális állapotának szép metaforája irodájának összetört bejárati ajtaja).

Ezt olvastad már? 

Zombihorror kezdőknek és haladóknak >>

Kilgrave nem akármilyen erő birtokosa, embereket irányíthat, akik szó szerint végrehajtanak mindent, amit megparancsol nekik, megfelelő morális iránytű hiányában pedig bábukká válnak a befolyása alatt. Az emberi drámák nagyrészt tevékenységéből erednek: áldozatai pszichológiai és fizikai traumaként élik át önkontroll-vesztésüket, és egy önsegítő csoportban próbálnak válaszokat keresni.

Ilyen áldozat Jessica maga is, aki az önismeret helyett a bosszú (és az alkoholizmus) útjára lép, eközben pedig ő maga is segít a hátrahagyottakon. Bár a nemi erőszak szerencsére vizuálisan sosem jelenik meg, nem elhanyagolt tematika: Jessica abortuszhoz segít egy áldozatot, egy másikat pedig drogfüggőségéből húz ki.

A sorozat szereposztása hibátlan, Krysten Ritter (Veronica Mars, Breaking Bad) remekül megállja a helyét zúzásban és sebezhetőségben egyaránt, Kilgrave szerepében pedig a Marvel legújabb szigetországbeli importja, David Tennant (Doctor Who, Broadchurch) brillírozik.

Nézd meg ezt is:

Manipulált celebfotókkal hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra >>

Mellékszálakon egy másik Defender, Iron Fist (leánykori nevén Carl Lucas) is feltűnik, a legjobb barát karaktere pedig a Daredevil-hez hasonlóan itt is humor és derűforrás. Carrie-Ann Moss ügyvédnője kellemes meglepetés, az unalomig lerágott házasságtörés motívumot pedig jól feldobja, hogy résztvevői egyneműek. A showrunner Melissa Rosenberg tehát remek munkát végzett, ezért az évadért még azt is elnézzük neki, hogy ő írta a Twilight forgatókönyveit.

10/9

A sorozat oldala az IMDb-n >>

Keress a Facebookon is! >>

lánylétedre az Instagramon! >>

Kommentek

süti beállítások módosítása