Manipulált celebfotókkal hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra

O Kitti 2015 december 03.

Nemrég elárasztották az internetet Alexsandor Palombo aktivista képei: a fotókon celebek láthatóak, akiknek az arcát Photoshop segítségével manipulálta a művész, bántalmazott nőként megjelenítve őket.

Palombo a nagyágyúkat választotta, itt van Kim Kardashian, Madonna, Miley Cyrus is,a kampánnyal pedig a nők elleni erőszakra szeretné felhívni a figyelmet és arra biztatni az áldozatokat, hogy merjék megtörni a hallgatásukat (#stopviolenceagainstwomen).

Kardashian és Kendall Jenner is megszólaltak az ügyben, miszerint egyetértenek a nemes szándékkal, de az engedélyüket a művész elfelejtette kikérni ahhoz, hogy használhassa a fotóikat. 
Ez ilyenkor elég necces helyzet, mert ha celebként felszólalsz az illetéktelen felhasználás miatt, előfordulhat, hogy félreérthetővé válsz, és könnyen rád sütik, hogy önös érdekekből nem akarsz részt venni egy társadalmi célú kampányban, meg hát az interneten annyi mém és gúnyolódás sarjadzik az összes híresség körül, hogy nem biztos, hogy megéri bármelyik miatt is szót emelni. 
Itthon is volt példa hasonló esetre, a nekemisfáj kampány ismert hazai személyekkel és felfestett zúzódásokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy hazánkban is minden ötödik nő átél családon belüli erőszakot. 
A kezdeményezés célja természetesen nemes, az a kérdés csupán, hogy az erőszak nyomainak ilyen nyílt ábrázolása mennyire viseli meg a potenciális áldozatokat, van-e benne olyan hajtóerő, ami arra sarkallja a bántalmazott nőket, hogy kiugorjanak abuzív kapcsolatukból vagy a hatásvadászaton kívül semmi értelme az egésznek.

Az év legmenőbb női szuperhőse >>

Ha bántalmazó kapcsolatban élsz vagy ismersz valakit, akinek segítségre lenne szüksége, hívd a NaNE segélyvonalát! 

 

Keress Facebookon is! >>

lánylétedre az Instagramon >>

Kommentek

süti beállítások módosítása