Vér és humor – zombihorror kezdőknek és haladóknak

p.krisz 2015 november 19.

A mainstream zombi-trend úgy tűnik, nem lankad, és az idén hatodik évadát taposó Walking Dead mellé a Fear the Walking Dead langyos spin-offján kívül könnyebb hangvételű darabok kívánkoznak a TV-képernyőkre.

********

Raimi és Campell gimnázium óta közeli barátok

A CW idei képregény-adaptációja, az iZombie után most egy igazi csemege kerül a zsáner szerelmesei elé, mégpedig Sam Raimi Evil Dead trilógiájának meglepően jó folytatása, amit találóan épp Halloween estéjén mutattak be. Bár eredetileg negyedik filmnek tervezték, az Ash vs. Evil Dead sorozat (9,2 pontos IMDb-n!) az itthon nem túl ismert starz kábeltévés csatorna saját gyártásában készül (persze ez 2015-ben már nem sokat jelent, elég, ha a szezon egyik legjobb debütáló évadát hozó Mr.Robot-ra gondolunk, ami a szintén kábeles USA Network produkciója).

Az új szériát a mester maga, Sam Raimi folytatja, aki nemcsak producere, hanem társírója is az évadnak, egy pilot erejéig pedig a rendezői székbe is visszaül.

Bár a műfaj és az alapul szolgáló trilógia ismerete nélkül is teljes mértékben élvezhető a sorozat, a pótlás erősen ajánlott, hiszen hála a szűk költségvetésből született praktikus megoldásoknak (amikre egyébként a sorozat is kifejezetten törekszik), a filmek remekül öregedtek.

8 jel, hogy jobban szeretsz aludni, mint bulizni >>

Szerencsére az alkotók is érezték, hogy mit kell átvenniük az előzményekből, és a Raimitől megszokott humor és gore végtelenül szórakoztató egyensúlya megmaradt, hála a kábeles szabadságnak ezúttal egy árnyalattal még véresebben, kellemesnél kellemesebb visszautalásokkal (Ash kocsija, a megszállott baba) az eredeti történetre.

Mi a gore? Grafikus és élethű vérengzés a mozgóképben, zombi verziójában gyakran megismerhetjük az élőhalottak emésztőrendszerét, amint az elhagyja testüket.

A pilot egy rövid monológban, a filmekből vizuálisan is idézve összegzi az előzmények legfontosabb támpontjait: 30 évvel ezelőtt Ash és barátai egy eldugott kabinban megtalálták a holtak könyvét, ami felélesztett valami ősi, sötét gonoszt, ami sorra megszállta Ash barátait (és bal kezét), és megpróbálta megölni őt is, nem túl sok sikerrel. A filmekhez hasonlóan a sorozat sem veszi túl komolyan önmagát és egyszerre vicces és gusztustalan, anélkül, hogy gagyi lenne.

 A produkció másik húzóneve a karrierjét az Evil Dead filmekkel megalapozó Bruce Campbell, aki újra láncfűrészt ragad, és Ash bőrébe bújik. Antihősünkkel egy trailer park félhomályában találkozunk, amint lecsúszott mindennapjait éli, napközben (még mindig) bolti eladóként, esténként pedig lecsúszott kocsmákat látogatva. Egy átlagos görbe este és némi thc befolyása indítja útjára az élőhalottak aktuális hullámát, miután egy hölgy ismerősével felolvasóestet tartanak a Necronomiconból, a már elmített holtak könyvéből.

Erotikus naptár feminista kiadásban >>

További állandó szereplők Pablo, Ash munkatársa, és side-kickje (felnéz Ash-re és értékeli a humorát) és a szintén munkatárs Kelly, akinek fél éve halott édesanyja visszatér a túlvilágról. A történet ezúttal egy párhuzamos szálat is kapott egy rendőrnő szerepében, aki némileg kevesebb szakmai tapasztalattal tudja maga mögött első találkozását az élőhalottakkal, de azért feltalálja magát, útjaik pedig hamarosan keresztezik egymást. További izgalmas ígéretként maga Xena, azaz Lucy Lawless is feltűnik egy jelenet erejéig, és csak reménykedhetünk, hogy több szerepet kap a folytatásban (Raimi több sorozatának, köztük a Xena-nak is producere).

Kellemes extra még, hogy az epizódokat követően pár perces werkanyag is látható, amelyekben az éppen aktuális rendezők beszélnek kedvenc jeleneteikről (akik a pilot és finálé kivételével 2 részenként váltják egymást). Az egyetlen kellemetlen meglepetése, hogy a 45 perces Raimi pilotot követően az évad 30 perces részekkel folytatódik, cserébe azonban a második szériát már berendelték.

Kinek ajánlott? 

10/8

Az Ash vs. Evil Dead melegen ajánlott a vígjáték, a horror és a zombifilmek szerelmeseinek, bárkinek, akinek bejött a Zombieland, a Shaun of the Dead, pár résznél nevetett a Warm Bodies-on, szerette volna ha jó film lesz a Life after Beth-ből, meg fogja nézni a A Scout’s Guide to the Zombie Apocalypse-t (bár tudja hogy nem lesz jó), vagy csak unja Rick Grimes évadról évadra hanyatló idegállapotát és szeretne egy kicsit nevetni.

 A sorozat IMDb oldala

Keress Facebookon is! >>

lánylétedre az Instagramon >>

Kommentek

süti beállítások módosítása