Szuperhősök, hekkerforradalom és vicces politikai dráma - szerintünk ezek voltak 2015 legjobb sorozatai

lánylétedre 2016 január 13.

Számot vetettünk, hogy idén milyen sorozatokon szórakoztunk a legjobban - nem volt könnyű redukálni a hosszú listát, de végül sikerült. A közös kedvenceinken kívül külön-külön is olvashatjátok a legjobbjaink listáját - szigorúan nem sorrendben.

 

Közös kedvencek

Marvel’s Jessica Jones (2015-) Netflix, 1.évad és

Marvel’s Daredevil (2015-) Netflix, 1. évad


Kriszti: Előbbiről már egy cikkben áradoztam, utóbbi pedig hasonlóan jó színvonalon nyitott, ezért nem engedem nekik, hogy két helyet elfoglaljanak.

Kitti: ...akkor majd én áradozom. Jessica Jones az az antihős, akivel bármikor lehet azonosulni, nincs végre felesleges repkedés meg köpeny, bár ahogy falhoz vagdossa a nála kétszer nagyobb férfiakat, az azért elég szórakoztató. Olyan, mintha bármihez nyúlna, mindent elrontana, ami mindenképpen üdítő a fényesre polírozott erkölcsű szuperhősök korában. Daredevilről: én is tartom a Daredevil helyét a listán, hasonló indokokból, mint Kriszti, a Marvel-univerzum új szuperhős kollektívája apró és ütős adagokban érkezik, itt volt az ideje a vérfrissítésnek!

Mr. Robot (2015-) USA, 1.évad


Kriszti: A Silicon Valley és a Halt and Catch Fire hullámait meglovagolva az USA előrukkolt ezzel a meglehetősen jó hekkersorozattal, ami formailag és tartamilag az egyik legjobb volt idén, bár az évadzáró nem igazán tett pontot a mondat végére, reméljük a folytatás hasonló színvonalon történik.

Kitti: A XXI. században a lázadás és a rendszerellensség egyik legadekvátabb eszköze a hekkerek kezében van – ki tudja,  hova vezethet a tiltakozás még mindig új formája.  A Mr Robot előhozta belőlem a forradalmárt és komolyan elgondolkodtam, hogy megtanulok programozni. Dicséret a sorozat női karaktereiért, azt viszont még mindig nem tudtam eldönteni, hogy a sorozat nagy fordulata irritálóan nevetséges vagy briliáns húzás. Nagyon bejött a képi világ, különösen a hekkertanya jelenetei. 

Az év legmenőbb női szuperhőse >>

Kriszti kedvencei

 

Halt and Catch Fire (2014- ) AMC, 2. évad

Két évad között az AMC-nél rájöhettek, hogy több dologra is jók a sorozatuk nőkarakterei a férfiak árnyalásánál, mert a második évadra feleségből és szerető/partnerből hirtelen középpontba került mindkettő. A váltás határozottan jót tett az évadnak, főleg, hogy egy túlnyomóan hímenű szakma, a személyi számítógépek forradalmát mutatja be.

Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015-)BBC One, 1. évad

Kosztümös varázslódráma, amiben házasságra lép a Büszkeség és balítélet díszletvilága és a mágia mint tudomány. Mindez a megszokott BBC színvonalon, cseppet sem gagyin (erre Eddie Marsan a legjobb garancia). A forrásanyagot sajnos az első évad feldolgozza, így nem sok remény van folytatásra, a könyv viszont jó orvosság lehet elvonási tüneteinkre.

Louie (2010- ) FX, 5. évad


Évadról évadra egyre elborultabb a Louie, a mindennapi szürreál ebben az évadban az erősen Lynch-illatú álom szekvenciában csúcsosodik ki, ami akkor is feltette volna az év végi Top 10-emre a sorozatot, ha a fennmaradó részek csak hangyaháborúból állnak. Az újabb évadról sajnos még nincs hír, de van helyette egy új, egyórás standup special.

Veep (2012-) HBO, 4. évad


Gyengém a jó politikai dráma (Elnök Emberei, House of Cards, Tanner ’88), de hogy mindez még vicces is lehet? Armando Ianucci (The Thick of It, In the Loop) idén valószínűleg megnyerte az egy perc alatt ellőhető punok és poénok-ért járó összes díjat, az eddigis kiváló szereplőgárda pedig erre az évadra Hugh Laurie-val gazdagodott. MÉGMÉGMÉG.

The Knick (2014-) Cinemax, 2. évad


Ezt a sorozatot megmutatnám mindenkinek, aki romantikus ábrándokkal élne a XIX.század fordulóján. Minden karakter, és maga a Knickerbocker kórház is szenved, parádés díszletekben, véres realizmussal, remek zenével és még jobb forgatókönyvekkel. És ha ez még nem lenne elég, minden részt Steven Soderbergh rendezett.

Fargo (2014-) FX, 2. évad


A teljesen új szereplőkkel és történettel operáló True Detective idén már okozott némi csalódást, így félve álltam neki a Fargonak is, szerencsére azonban az új széria még az első évadot is túlszárnyalta. Bár az évadzáró lehetett volna jobb, az évad maga erős volt, a 70-es évek pedig A Tinker, Tailor Soldier Spy film óta nem néztek ki ilyen jól.

Broad City (2014-) Comedy Central, 2. évad


Ilana Glazer és Abbi Jacobson webes klipekből indult sorozata mára annyira fontos popkulturális tényező, hogy Hillary Clinton hozzájuk jár, ha huszonéves szavazókat szeretne. A főszereplők a Girls-nél kb 3 egzisztenciális krízissel könnyebben, szar munkahelyekkel, remek humorral és gardróbbal felszerelve veszik nyakukba New Yorkot. A harmadik rész a legviccesebb dolog volt amit ebben a szezonban láttam, ha valaki kételkedik, kezdje azzal.

Better Call Saul (2015-) AMC, 1. évad


Szerencsére csak 4 hónapot kellett bárminemű Breaking Bad input nélkül tölteni, hiszen viszonylag gyorsan képernyőkre került kedvenc ügyvédünk eredettörténete, jócskán megszórva az eredeti sorozat easter eggjei-vel. Vince Gilligan ezúttal sem hagyott cserben minket, Jimmy, Mike és a parkolójegyek hármasa pedig jól illusztrálják, hogy humorérzéke is a régi.

Futottak még: Mad Men 5. Évad, Justified 6. Évad, hannibál 3., Broadchurch 2.

Vér és humor- zombihorror kezdőknek és haladóknak >>

 Kitti kedvencei 

 

Homeland  (2011-) Showtime, 5. évad

Carrie Mathison végre megszabadult a hírszerzéstől, egy alapítvány biztonsági szakértőjeként éli csendes családi, berlini hétköznapjait. Persze ez nem marad így sokáig – a briliáns alkotók Alex Gansa , Howard Gordon, akik az X-akták és a 24 írói is, fájóan aktuális és bátor munkát végeztek a forgatókönyvvel.  Természetesen az évad a párizsi terrorcselekmények előtt készült, így még inkább húsba vágó látni az európai kultúra ellen szervezkedő fundamentalistákat. Nálam egyértelműen a nagybetűs sorozat.

Broadchurch  (2013-) ITV,  2. évad

Egyébként is rajongok a kisvárosi történetekért, a Broadchurch pedig az a sorozat volt, aminek epekedve vártam a második évadát. Lenyűgöző történetvezetés, nagyon aprólékos szociálpszichológiai részletgazdagsággal írva a karaktereket, az adrenalint a legjobbkor feltornászó fordulatokkal. A két főszereplő alakításáért külön plusz pont (a Marvel által is felfedezett David Tennant és Olivia Colman). Ez egy okosan,érzékenyen megírt kisvárosi történet – ez esetben pedig a kisvárosi jelleg elválaszthatatlan a sztoritól. 2016-ban jön a harmadik évad!

The Affair (2014-) Showtime, 2. évad

Ennek a sorozatnak rövid időn belül lett óriási rajongótábora a hazai sorozatfüggők körében is  - az Affair második évada simán hozza az előző széria színvonalát.  Az évad feszültségét a Noah-ra váró tárgyalás mellett továbbra is szolgáltatja, hogy az egyes történéseket férfi és női szemszögből is láthatjuk – Hagai Levi és Sarah Treem zseniális alkotópáros, előbbi nevéhez fűződik a Homeland alapjául szolgáló izraeli Hatufim . Nagyon aprólékosan kibontott karakterdráma, várjuk a folytatást!

Rectify (2013-) Sundance TV, 3. évad

A Rectify mindhárom évadát egyszerre daráltam le: le sem tagadhatnám, hogy ebben az esetben is a karakterek motivációinak pengeéles felvázolása, valamint a kisvárosi miliő fogtak meg. Mit tehet egy ember, aki egész életében a halálára készült és hirtelen visszakapja az életét? Daniel felbukkanása a halálsor után a családja körében szembenézésre készteti a körülötte élőket.  Ami borzasztóan idegesítő viszont, hogy  a harmadik évad végére sem tudjuk meg az igazságot a kisvárosi gyilkosságról. Egyébként a Sundance berendelte a negyedik évadot,  ami egyben az utolsó is lesz.

Happy Valley  (2014-) Netflix, 1.évad

Itt egy kis csalás van a dologban, mert a Happy valley első évadát már 2014-ben bemutatták, a horizonton nekem mégiscsak 2015-ben tűnt fel.  A mindössze hatrészes évadban Catherine rendőrfőnök küzd a jóért, próbálja megtisztítani a várost a kisstílű drogdílerektől és megbirkózni a személyes drámájával.  Ehhez fogható női drámát legutóbb csak a Homelandben láttam – Sally Wainwright alkotó meredek morális kérdéseket, tabukat feszeget, teszi ezt kellő érzékenységgel és bátorsággal.

Hannibal (2013-2015) NBC, 3. évad

Nem tudott nem felkerülni a listámra a Hannibal, amiről idén sajnos kiderült, hogy Bryan Fullernek nem sikerült megegyeznie a konkurens csatornákkal sem a folytatásról – idén véget ért a gasztropornós kannibálhorror az isteni Mads Mikkelsen és Hughy Dancy főszereplésével.  A képi és formai világ egyértelműen az elmúlt évek egyik legjobbika – Hannibal nyakkendői, az enteriőr, a frizurák, az olaszországi jelentek – szinte minden rész vizuális ajándék volt. A sztorit itt-ott ugyan túlírták (vagy éppen kevéssé dolgozták ki), de a Hannibal elleni hajtóvadászat ennél izgalmasabb nem lehetett volna. A magaskultúra és a kannibalizmus összefonódásának művészete – a végére egy kicsit megkedveljük Hannibalt.

Agent Carter (2015-), 1. évad

Valamiért nem voltam túl lelkes ezért a sorozatért, pedig a marveles húzások idén elég jól sikerültek – aztán Agent Cartert még a legjobbak listájára is felvettem. Ebben a sorozatban egyértelműen a feminista attitűdje a legjobb: bár a sorozat a XX. század közepének Amerikájában játszódik, a nőkkel szembeni legtöbb sztereotípia, előítélet és diszkrimináció burkoltabb formában ma is társadalmunk mindennapjainak része. Engem kicsit azért zavar Hayley Atwell folyton tökéletes sminkje és hogy észrevételeim szerint egyetlen afro-amerikait sem látunk a sorozatban – a sorozat egésze viszont vitathatatlanul nagyon szórakoztató, jó adag girl powerrel.

Keress minket a Facebookon is! >>

 

lánylétedre az Instagramon! >>

 

Nálatok mik voltak 2015 kedvencei? 

Kommentek

süti beállítások módosítása