Ilyen volt az '50-es évek transznemű közössége Párizsban

lánylétedre 2015 szeptember 04.

Párizs korántsem csak az a bohém és mégis nagyon elegáns város, mint aminek mostanában ismerjük: az '50-es, '60-as évek táján ugyanis nem lehetett egyszerű transzneműnek lenni Franciaországban. 

stromholm_06.jpg

1959-ben a párizsi Place Pigalle-on igazi karneválhangulat uralkodott, amolyan éves bohém összejövetel volt ez, ahol sztriptíztáncosok, kígyóbűvölők és sokszor transznemű nők vonultak és érezték jól magukat - a svéd fotóst, Christer Strömholmot annyira lenyűgözte a hely, hogy kilenc évig dolgozott projektjén, ami a Les amies de Place Blanche címet kapta. 
A majdnem tíz év alatt számos barátot szerzett és akkoriban egyedülálló, intim betekintést szerzett a transznemű emberek mindennapjaiba. Elkísérte őket dolgozni is: helyi lokálokban, sztriptízbárokban találhattak ekkoriban munkalehetőséget a transzneműek - abban a korban, amikor Charles de Gaulle felesége, Yvonne még a miniszoknya ellen is erkölcsrendészeti kampányt indított.
Ezek az emberek, akik legtöbbször marginalizálódva, a társadalom peremén léteztek, sokszor prostitúcióból tartottál fenn magukat - nem ritkán a rendőri korrupció segítségükre volt ebben: a rendőrök szexuális szolgáltatás fejében hallgatást ígértek.
stromholm_09.jpg
A legtöbben a mindennapos megélhetésre költötték a pénzüket, hotelekre, ahol éppen meghúzták magukat, sokan pedig hormonkezelésekre, átalakító műtétekre próbáltak pénzt spórolni. 

Jön az év filmje? Minden, amit eddig tudunk a Suffragette moziról >>

Strömholmot igencsak megváltoztatta és más, érzékenyebb emberrá formálta a párizsi LMBTQ közösségekben eltöltött idő. 2002-ben újra kiadták a munkásságát - íme, ízelítő a Les amies de Place Blanche fényképeiből. 
stromholm_14.jpg
stromholm_13.jpg
stromholm_12.jpg
stromholm_11.jpg
stromholm_10.jpg
stromholm_08.jpg
stromholm_07.jpg
stromholm_05.jpg
stromholm_03.jpg
stromholm_01.jpg

Keress Facebookon is! >>

lánylétedre az Instagramon >>

 

fb_ll.png

Kommentek

süti beállítások módosítása