Dohányzó, terhes nők márpedig léteznek

O Kitti 2019 július 03.

Nemrég egy terhes csajra lettem figyelmes a próbaterem előtt, ahova zenélni járok. Nem lett volna ebben semmi különleges, de a lány cigizett, ezen megakadt a szemem, és elgondolkodtam. Nem ítélkeztem, rögtön a lehetséges okok kezdtek el futni az agyamban. Nyilvánvalóan tisztában van vele, hogy rosszat tesz vele a gyerekének, a dohányzás káros hatásaival mindenki tisztában van Piripócstól Budapestig. Akkor mégis miért? Függőség? Vajon szarul érzi magát, amiért mások megbámulják? Beszólnak neki az utcán? Ha igen, hogyan reagál?

Tegyük akkor azonnal tisztába, a jelenlegi tudományos álláspont szerint, várandósság alatt dohányozni kockázatos és káros az anyára és a magzatára nézve is. A terhes nő dohányzása növeli a koraszülés esélyét, a szívrendellenességek kialakulását, a terhesség alatt dohányzó anyák gyerekeinek tüdőkapacitása alacsonyabb lesz, illetve a baba kisebb súllyal születhet. Ez csak néhány a lehetséges következmény közül, a terhesen dohányzás tehát egyértelműen hátrányosan befolyásolja a magzat fejlődését. 

A dohányos, terhes nő tabuja

A testünk az ítélkezés, és a politika színhelye. A kinézetünket, viselkedésünket folyamatosan megítélik mások, más csoportok;  jelentéseket, elvárásokat kapcsolnak hozzá, ezeket pedig a társadalom folyamatosan alakítja a kohézió, az egység és a rend fenntartásának érdekében. Gondoljunk csak bele, az ideológiai különbségeken kívül, egy punk a puszta megjelenésével is felháborodást keltett, akár a nyolcvanas évek Magyarországán is, akár a hetvenes évek Londonjában. Mi bennük a közös?

Akárhol vagy, ha eltérsz a modoroddal, nézeteiddel, testalkatoddal, öltözködéseddel a többiektől, veszélyeztetheted a csoportkohéziót, az adott társadalmi egységet (természetesen vannak olyan terek, csoportok, amelyek pedig ünneplik a különbözőségeket).

A női test folyamatos megítélés tárgya, az anyaszerep szintén. Eléggé odaadóak, gondoskodóak és önfeláldozóak vagyunk-e, ma a társadalomban ezek a mércék jelentik a jó anyaságot. A gyerek mindenek feletti védelmet és törődést igényel, nem ritkán az anya addigi teljes életének megszakításával. A figyelem száz százalékosan az újszülötté, aztán ez még sokáig így is marad. Természetesen ez nem volt mindig így, a középkorban a gyerekeket például kis felnőttekként kezelték, akiknek már idejekorán dolgozniuk kellett. Szerencsére ma már vannak gyermekvédelmi törvények, így ez nem fordulhat elő, de a jó anya mítosza a XXI. századra társadalmilag egyenlővé vált az önfeladással, ami miatt az anyának még csak panaszkodnia sem szabad. 

Mivel a jó anyaságot széles társadami konszenzus kíséri, ezért ítélkezni, véleményt formálni más anyák gyerekneveléséről gyakran szolgáltat alapot pletykálkodáshoz, netes trollkodáshoz, gyűlölködéshez.

A dohányzó anya egyenlő az ördöggel, amiről talán még beszélni sem szabad: “ki tesz ilyet a gyerekével, éppen a legáldottabb állapotban lévő nő? Milyen anya az ilyen? “

Szerencsére a “rossz anyaságról” végre egyre több szó esik a popkultúrában, elég csak a Beszélnünk kell Kevinről című filmre gondolni, amiben a Tilda Swinton által megformált karakter képtelen anyai érzéseket táplálni szociopata gyermeke iránt. Vagy kicsit korábbról, Polanski klasszikusa, a Rosemary gyermeke, amiben Rosemary attól tart, hogy megszüli a sátánt.

Ki foglalkozik a dohányos anyákkal? 

Szót se róla, ahogy fentebb is említettem, a dohányzás borzasztóan káros a magzatra nézve (is).  Mégis, egy 2014-es európai kutatás szerint, a nők legalább 11%-a dohányzott a terhessége utolsó trimeszterében.  A várandós nőket segíteni kell a leszokásban, utánanéztem, foglalkozik-e egyáltalán velük a tudomány, így bukkantam rá erre és erre a tanulmányra. Ha közös jellemzőket találunk, akkor talán előbbre jutunk a megértésben, ezáltal közelebb a megoldáshoz - nem lepődtem meg, hogy a kutatások eredményei alapján az egyéni kísérés, tanácsadás, sokkal nagyobb arányban megelőzte a dohányzást, illetve a visszaszokást a szülés után, mint bármilyen egyéb módszer. 

 

2011-2012-ben online kérdőívezéssel, 15 európai országban több mint 8000 terhes vagy frissen szült nő töltötte ki a dohányzási szokásokkal kapcsolatos kérdőívet. Ebből 700 nő vallotta be, hogy legalább 10 szálat elszívott a várandóssága idején, a legtöbben köztük Horvátországban éltek. 

 

Arra jutottak, hogy

  • a Kelet- vagy Nyugat-Európában élő
  • egyedülálló
  • alacsony iskolai végzettségű
  • egészségügyi ismeretekkel nem rendelkező
  • háztartásbeli
  • már legalább egy gyerekkel rendelkező nők
  • akik nem szedtek folsavat a terhesség idején (folsav: részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, továbbá a megfelelő folsav-ellátottság igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez. Kutatások bizonyítják, hogy az idegcső záródási rendellenességek előfordulása szignifikánsan csökkenthető a kellő folsav-szint biztosításával. Webbeteg.hu)
  • és nem tervezték a terhességet, nos, ők dohányoztak a legnagyobb valószínűséggel a terhességük során.  A várandósság során legalább napi tíz cigarettát elszívó nők legtöbben Kelet-Európában élnek, és alacsony iskolai végzettségük van. Ugyanígy, a kelet-európai nő kétszer nagyobb eséllyel dohányzik a terhessége előtt, mint egy norvég nő. 

Egyértelmű, hogy a kevesebb erőforrással rendelkező nők hajlamosabbak a terhesség előtt és alatt is folytatni a dohányzást. Bár a tanulmány 10-27% körül becsüli a terhesen is dohányzó nők arányát az EU-ban, az adat torz lehet, mert sokan lehetnek a válaszadók között, akik nem vallják be, ha dohányoztak a terhesség alatt. 

Csatlakozz hozzám a gyűjtésben, hogy a rászoruló nőkhöz is eljussanak az egészségügyi betétek! >>

 Állami segítséggel, tanácsadással, felvilágosítással talán lehetne tenni a helyzet javításáért, de persze jól látszik, hogy rengeteget lehetne tenni egy átfogó európai akciótervvel, nem csak a leszokást, hanem a leszokással küzdő nőket is támogatni. 

Kérj segítséget a leszokáshoz ITT

Keress Facebookon >>

lánylétedre az Instagramon >>

Kommentek

süti beállítások módosítása