Szentesi Éva és Moskát Anita ajánlanak karantén idejére

O Kitti 2020 április 07.

Nem egyszerű a karanténban. De nem egyszerű most senkinek sem a világban, és inkább befogom a számat a kényelmes home office-ommal és a rajongott munkáimmal, blogommal. Viszont nemcsak arról szeretnék nektek írni, hogy én mit csinálok, amíg elmúlika kijárási tilalom, levonul a járvány, és a semmiből újraépíthetjük magunkat, hanem megkértem két hazai írót is, meséljék el, mivel ütik el ők az időt otthon, hogy az hasznosan teljen. 

Moskát Anita fantasyíró legújabb regénye, az Irha és bőr nemrég jelent meg, Szentesi Éva író, rákellenes aktivista, WMN-szerző, író legújabb könyve pedig hamarosan nyomdába kerül (legutóbb a Pedig olyan szépen éltek című regényét olvashattátok). Figyeljetek rájuk, érdemes! A sorozat első részének ők a szereplői. 

Szentesi Éva

Milyen olvasnivalót ajánlasz a sok-sok otthon töltött napra?

Image may contain: 1 person, eyeglasses and closeup
Fotó: Szentesi Éva Facebook

Most fejeztem be Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés című, pszichológiai témájú könyvét. Ha kategóriájában hasonlítanom kellene valamihez, akkor Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sorsához passzítanám. Sok vetületben rávilágít a viselkedéseink hátterére. Épp ma kezdtem el Elena Ferrante Nápolyi regényeit, izgatottan várom, beváltja e a hozzá fűzött ígéreteket ez a könyvfolyam, csak jót hallottam róla. Szóval én ezeket olvasom, de ajánlom még nektek Szabó Magdát, Márai Sándor Füves könyvét, vagy a Négy évszakot tőle, illetve egy kis Marquezt.

Milyen extrát engedsz meg most magadnak, amit egyébként nem szoktál?

A pihenést. A lelassulást. Az elmúlt évemen végigrohantam. Most megállok, és nagyon sokat írok, tanulok, dolgozom, magamon. Egy nyelvtanulást is tervezek.

Ajánlj kérlek 3 lemezt az olvasóknak, amit feltétlenül hallaniuk kell!

Led Zeppelin: Untitled album

Pink Floyd: the Wall

és Vad Fruttik: Tudom milyen

Főzés vagy rendelés karantén idején?

Főzés! Minden nap főzök. Mondjuk oda, ahol élek, nehezen tudnék rendelni, de szerencsére imádok főzni.

Milyen klasszikus filmeket néznél most újra? Melyek a kedvenceid?

A szabadság útjait Leonardo Dicaprioval és Kate Winslettel.
A Végzetes vonzerőt Glenn Close-zal és Michael Douglasszel
A Testről és lélekrőlt Borbély Alexandrával
A 12 majom című filmet Brad Pittel és Bruce Willisszel.
és a Szenvedélyek viharában, szintúgy Pitt.

Netflix, HBO Go... milyen sorozatokkal mélyedsz el mostanában?

A Netflixen a The Sinner a kedvencem, ajánlom mindenkinek, zseniális sorozat. Aki pedig kikapcsolódásra vágyik, az kezdje el, vagy kezdje újra az Agymenőket.

Szerinted mit tanulhatunk a jelenlegi helyzetből?

Erre a kérdésre majd akkor válaszolok, ha vége van ennek.

Moskát Anita

 

Milyen olvasnivalót ajánlasz a sok otthon töltött napra?

Most bátrabban nekilátok nagyregényeknek, amiket eddig halogattam, és előnyben részesítem a kedvenc szerzőimet, hogy valami tuti jót olvassak – sosincs idő béna könyvekre, de most pláne. Margaret Atwood MaddAddam-trilógiáját olvasom, bár abban épp egy globális járvány pusztít, úgyhogy talán választhattam volna okosabban is; a következő az Alias Grace lesz. Donna Tartt egy másik kedvencem, tőle most sorra kerül A kis barát, ha már ilyen rég halogatom. És közben sok-sok novellát is: most épp Carmen Maria Machadótól A női test és más összetevőket. 

Image may contain: 1 person, smiling

Fotó: Moskát Anita Facebook

Milyen extrát engedsz meg most magadnak, amit egyébként nem szoktál?

Próbálok olyan rutint kialakítani, ami hosszú távon segít, hogy ne csavarodjon be az ember a bezártságban, mert nagy szerencsémre tudok home office-ból dolgozni. A reggeli munkába járás idejét jógával töltöm. Hiába vagyok egy „káoszt is átlátó típus”, most próbálok rendet tartani a lakásban és magam körül. Majdnem minden estére virtuális találkozót beszélek meg valamelyik barátommal, hadd nézzék a mobilkamerán torz orromat. Próbálok egy kis normalitást megőrizni a mindennapokban.

Ajánlj kérlek 3 lemezt az olvasóknak, amit feltétlenül hallaniuk kell!

Egyre kisebb az esélye, hogy a júniusi Nick Cave and the Bad Seeds koncert meg lesz tartva Budapesten (időközben tényleg lemondták - a szerk.), de attól még az új albumot, a Ghosteent ajánlanám. Nehéz leválasztani a személyes háttért a dalokról, így elég könnyen megríkat, és nem is tudom függetlenítve, csak albumként megítélni. De így most nagyon működik, és hallgatom addig is a régi albumokkal, mintha lenne értelme várnom a koncertet.

Főzés vagy rendelés karantén idején?

Főzés. Pedig én amúgy nem vagyok egy nagy konyhatündér, nem igazán szokott lekötni, nincs türelmem állni a fazék felett, és várni, hogy kész legyen. Emiatt nem is szoktam erőltetni, remek kifőzdék vannak a környéken. De most nem akarunk feleslegesen kijárni, és nagyon komolyan vesszük a minél kevesebb interakciót, így az ételfutárok is kimaradnak.

Marad a kavargatás, és fejben közben regényt írok.

 

Milyen klasszikus filmeket néznél most újra? Melyek a kedvenceid? Netflix, HBO Go... milyen sorozatokkal mélyedsz el?

Filmeket most nem nagyon – a karantén előtti utolsó a Kisasszonyok volt –, de végre maximálisan kihasználjuk sorozatokra a Netflix-előfizetést. Épp a Peaky Blinders legutóbbi évadát nézzük, imádom minden beállítását és a jelenetek tökéletes feszültségét. Előtte pár humorosabb sorozatot néztünk, hátha oldja az általános hangulatot, pedig én előtte sosem néztem ilyesmit: a Sex Education úgy szerethető és vicces, hogy nem buta, és nagyon jó problémákat vesz elő; az American Vandal pedig a komolytalant teszi véresen komollyá, amikor true crime stílusban nyomozza ki, ki rajzolhatta a tanári kar kocsijára a péniszeket.

lánylétedre az Instagramon >>

 

lánylétedre a Facebookon >>

Kommentek

süti beállítások módosítása