Karanténban biztos a szakítás, vagy jó is kisülhet belőle?

O Kitti 2020 március 22.

Ez a helyzet, ha egy világjárvány felborít mindent, amit biztosnak hittünk

Fú, nagyon nehéz szavakat találni ehhez a poszthoz - miközben Angela Merkel szerint a második világháború óta nem kellett az emberiségnek ilyen nehéz helyzettel szembenéznie. Miközben én a kényelmes home office-ból, a legjobb minőségű ételekkel és vitaminokkal tartom formában magam, és azon próbálok gondolkozni, hogyan fogunk ebből pozitívan kijönni. Aztán rájöttem. A járvány, és annak lecsengése csak a kezdet lesz. Ami utána jön, még érdekesebb lesz. 

silhouette of woman

Photo by Molly Belle on Unsplash

A járvány java még bőven hátra van, amikor ezt a cikket írom 131 hivatalos fertőzöttet tartanak nyilván, ebből mintegy hatan már életüket vesztették. Mi vár ránk, mi jön még? Kellene kijárási tilalom? Mi lesz, ha az olaszok sorsára jutunk, és nem bírja a rá nehezedő fokozott terhelést az amúgy szétnyomorított magyar egészségügy? Minden kórházi dolgozónak óriási hálával tartozunk most, az Adománytaxi Alapítvány segítségével itt tudtok pénzzel is hozzájárulni, hogy a szakmai személyzet számára biztosított legyen az orvosi maszk, ami akár az életüket is megmentheti. 

Tudom, hogy vannak emberek, családok, akik nem tehetik meg, hogy ne járjanak be dolgozni mondjuk a bankba vagy a gyárba, máskülönben kirúgják őket, nem lesz miből élni, eltartani a gyerekeket. Azt is tudom, hogy elképesztően privilegizált helyzetben vagyok, hogy tudok itthonról dolgozni, sok sorstársamhoz hasonlóan. Hogy Skype-on megoldom a meetingeket, és akár még az interjúkat is tudom így bonyolítani. Már nagyon régen rájöttem, hogy mekkora szerencsém van ezzel az életmóddal - minden este úgy fekszem le, hogy:

az istenit, mekkora szerencsém van, hogy meleg ágyban alhatok, és ma is volt mit ennem.

Na, ez az, amit újra kell tanulnunk: a hála gyakorlását, és hogy semmi sem magától értetődő. A rendszerváltás utáni békeidőben nőttem fel, ahol minden azt sugallta belém, hogy nekem ez és es JÁR. 

Hát tudjátok, mi jár alanyi jogon: legfeljebb a levegő, amit beszívunk. 

A koronavírus egyik legsúlyosabb következménye, ha lélegeztetőgépre kell tenni a pácienst, hogy így juthasson hozzá a létfontosságú levegőhöz. A beteg ilyenkor az életéért küzd, semmi más nem segíthet neki, csak ha megkapja az életben maradása feltételét: a levegőt

Azt gondolom, átmeneti időszakban vagyunk. A fertőzés most indul csak be igazán, és rengeteg mindenre fog minket megtanítani, fájdalmas és kőkemény küzdelem lesz. A Politicio cikkében az individualizmusra visszaszorulására, a személyes találkozások, de minőségibb online kapcsolattartásra, és többek között a szélsőséges világnézetű vs. liberális ellentétek apadására számít. A közös ellenség, jelen esetben nem valamelyk nagyhatalom, hanem egy új vírus megjelenése, összezárásra, együttes fellépésre és közeledésre kényszeríti az embereket. Ki tudja, mit remélhetünk ezektől az összezárásoktól, ha elül a vírus, és újraépíthetkezhetünk a darabjainkból. 

A következő tippek elsősorban azoknak jelentenek majd inspirációt, akik sokat lesznek otthon, ott dolgoznak, vagy éppen nevelik, oktatják a gyerekeiket. Ki fogunk ebből jönni, a lényeg, hogy kerüljük most az embereket legalább két méteres távolságban, és amennyit csak lehet, maradjunk otthon. Minden krízis változást hoz magával, és a változás beteljesülése előtt öröm és fájdalom egyaránt előfordul - de ha kitartunk, a dolgok állása egy boldogabb élet lehetőségét rejti. 
woman in white shirt sitting on chair looking at window

Photo by Simona Todorova on Unsplash

Most nagyon sok olyan család, pár van összezárva a lakásban, házban, akik egyébként kimondva-kimondatlanul problémákkal küszködnek a kapcsolatukat illetően. Az intenzív együttélés ennek meg kihozza a legjavát: először a lájtosabb csipkelődések sokszorozódnak meg,majd a heves, komoly, és mély sérelmeket felhánytorgató viták robbanhatnak ki az összezártságtól. Most kiderül, hogy a régóta halogatott szakításból van-e visszaút, a felek tudnak-e még annyit adni egymásnak, ami az újrakezdéshez szükség, vagy véglegesen eldől, hogy nem illenek egymáshoz. Ez egy sokkal fájdalmasabb forgatókönyv, de ha belegondolsz, a tartós összezártság nélkül még évekig nem jönne elő ez a rengeteg sérelem, élnétek egymás mellett, néha kibékülnétek, jó, kezdjük elölről, legalább a gyerekek miatt (ha vannak), és így tovább. Egy több hónapos összezártság során kiderül, hogy kik kovácsolódnak össze még inkább, és kik azok, akiknek már régen semmi közük egymáshoz a látszaton kívül. 

Következő érvem, hogy mivel semmilyen programra nem tudok elmenni, így végre hódolhatok azoknak a projekteknek, amiket ezer éve tolok magam előtt - ez például a lánylétedre írása, ahol végre szemérmetlenül őszintén írom le a mindennapjaimat és gondolataimat. A másik félbehagyott a zene, amiről sokkal többet egyelőre nem árulhatok el, csak azt, hogy meglepő lesz, merész, és teljesen más, amit eddig tőlem hallottatok. 

Rengeteg netes mozgalom indult arra, hogy a fennmaradó otthoni szabadidőben olvassunk többet, mert végre lehet! Nekem tavaly teljesítménykényszerré vált az olvasás, arra koncentráltam, hogy mások szerint mit illik elolvasni, mi a fontos olvasmány. Hát ez a legnagyobb hülyeség volt. A jóindulatú ajánlásokra nagyon érdemes figyelni, különösen, ha valaki személyre szabottan ajánl neked könyvet, de ha éppen most könnyű lektűrökhöz van kedved, kérlek, ne szégyelld, és vedd meg bátran. Az elméd pontosan tudni fogja, mire van szükséged, és mikor kell nehezebb olvasmányokra váltanod. Én most kezdem Csíkszentmihályitól A futás örömét, mert a tavalyi év legnagyobb újdonsága, hogy én imádok futni. 

Az előző pontban már megemlítettem. Futás. A mióma műtétem után fokozatosan térek vissza, tornában sok gyakorlatot nem csinálhatok, és meggyőződésem, hogy futni mindenki szeret, csak még nem ismerte meg hozzá a jó futótechnikát. Olvass utána, ha egy kicsit is érdekel. Egyelőre a szabadban egyedül, kietlen helyeken engedélyezett a sporttevékenység a járvány idején is. 

Feltétlenül tanulj valami újat! Ott vannak az Udemy-kurzusok, bármilyen hangszeren megtanulhatsz online, elkezdhetsz egy új nyelvet, vagy végre tökéletesítheted az angoltudásodat, főzhetsz új kajákat, és ó, ez a kedvencem, nagy klasszikus filmeket pótolok, amiket már régen meg akarok nézni. 

Apple MacBook beside computer mouse on table

Photo by Luca Bravo on Unsplash

Beszélgetés: ha többen éltek együtt, kérdezzétek meg egymástól, mit szerettek a másikban a legjobban - röhögésbe is fulladhat, de amúgy erre csak a legbátrabbak képesek, őszintén kérdezni és válaszolni. 

Szex, szex, szex: mi lehet ennél egyértelműbb elfoglaltság, ha együtt élsz valakivel? Ráadásul csomó minden kipróbálására jut idő, egyet meg ne feledjetek: KOMMUNIKÁLJATOK

Írni nem csak annak lehet, akinek ez a szakmája. Próbáld ki a naplóírást, nem kell agyonagyalni az egészet, írd le, ami eszedbe jut. Hidd el, baromi jó érzés lesz visszaolvasni később. 

Sose felejtsd, ha nagyon elszigeteltnek érzed magad, van segítség, ma már rengeteg terapeuta tart online üléseket: írj rám, ha úgy érzed, szakmai segítség kell, szívesen ajánlok szakembert. 

Nota bene, és ez magamnak szól, hátha más is ezen dilemmázik: kezdd el a jógakurzust (Nike Training Club)!

Most lehet zenét igazán úgy hallgatni, hogy értelmezed is a szövegeket, a zenét: ülj le egy szobába, egyedül vagy akár partnerrel, és hallgassátok figyelmesen a zenét: a dobot, a basszust, éneket, szöveget, az általuk generált érzelmeket - fantasztikus játék, és sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz, saját magatokhoz, az agyatok pedig úszik majd a boldogságban a kreatív munkától. 

Image may contain: 1 person

Utolsó tippként, komolyan mondom: HONFOGLALÓ! Újra 16 évesnek érzem magam, barátokkal még viccesebb, utána meg Skype-on lehet koccintani egy-egy pohár borral. 

Annyi minden van még a fejemben, de várom a ti javaslataitokat is Facebookon: mit kezdetek a sok szabadidővel, hogy segítetek másoknak, és egyáltalán, mivel telik az időtök. Hazudni nem fogok: jelentősen megnöveltem az alvásom mennyiségét: reggel, délután, este és éjszaka is.  

Olvass még!

 

lánylétedre a Facebookon >>

 

lánylétedre az Instagramon >>

Kommentek