Így őrzöm meg a józan eszemet a social mediában

O Kitti 2018 november 04.

(nem mindig sikerül)

Mióta újra blogolok, nehéz lett megtartani a határokat a sima netezés és az állandó ötletelés között. Sajnos sokszor annyira belepörgetem magam a témázásba, kommentelésbe, hogy azt veszem észre, éjjel egykor is a telefonon pörgök. A következő tippeket magamnak találtam ki eredetileg, hogy ne zavarodjak bele a social mediaban pörgésbe, de talán neked is segíthetnek, ha nehezen szakadsz le a telefonodról. 

person holding wifi logo paper

Photo by rawpixel on Unsplash

1. Nem olvasok kommenteket

Ok, ez így teljesen nem fedi a valóságot, hiszen van egy blogom, zàrt Facebook-csoportom, a social mediaval dolgozom, mégis hogyne olvasnék kommenteket. Viszont semmilyen más hírportálon, Instagramon, blogokon nem olvasom el őket, és sokkal nyugodtabb vagyok, amióta ehhez tartom magam. Eleinte nehéz volt megállni, de mindig feltettem a kérdést, hogy a lelki békém vagy a százezerféle idegen vélemény a fontosabb? Győzött az első. A lánylétedre VIP csoport az első, ahol nem gyomorgörccsel nyitom meg a kommentértesítőket, mert tudom, hogy a tagoknak nem a másik megszégyenítése a célja.

2. Telefon és gép nélkül

A napomból amennyire lehet, igyekszem kizárni a felesleges scrollozást. Kell egy hosszabb, többórás szakasz, amikor csak az olvasmányaimra, a szeretteimre, vagy egy jó zenére koncentrálok. Mivel minden munkám az internethez köt, ez meglehetősen nagy szervezést igényel, de igyekszem betartani.
Photo by rawpixel on Unsplash

3. Felfedeztem a repülő üzemmódot

Valamiért sosem jutott eszembe elérhetetlennek lenni telefonon - aztán rájöttem, hogy akkor haladok a legjobban a munkámmal, ha közben senki nem hivogat, úgyhogy előfordul, hogy órákig nem lehet elérni és zokszó nélkül élvezem, hogy egy dologra koncentrálok. Az előző ponthoz képest ilyenkor semennyire nem vagyok elérhető. 

4. Sétálok, amikor csak lehet

Minden szempontból nagyon jót tesz. Egyfelől imádok Budapest utcáin lézengeni, venni egy kávét, és bejárni pár utcát. Munka után próbáld ki, hogy nem tömegközlekedsz, hanem hazasétálsz. Egy idő után a rutinod részévé válik, és ellensúlyozza a sok képernyőbámulást.
img_2188.JPG
Alkalomadtán pedig csak egy roséfröccs tudja helyretenni az idegeimet

5. Trollok nélkül

Nem kell bloggernek lenni hozzá, hogy belefuss egy trollba. Minden olyan kommentelőt eltüntettem az életemből, aki kifejezetten minősítésekkel, gúnyolódással, arroganciával fejezte ki a véleményét. Félreértés ne essék, az egyet nem értés szerintem remek alap arra, hogy közösen fejlődjünk, és megértsük a másik álláspontját. Aki az alapvető tiszteletet nem adja meg, annak viszont semmi keresnivalója a felületeimen. (ja, és a trollok rendszeresen cenzúrának hívják, ha kitiltják őket, ezért jelezném, hogy ez egy blog, és mint ilyen szubjektív, mint ahogy a lakásomba se engedek be akárkit.)

6. Ne chatelj, hívd el/fel

A chatet ma már csak a legszükségesebbek egyeztetésére használom: mikor, hol és mit vigyek, esetleg leírok az illetőnek pár dolgot, amiről majd beszélgetni szeretnék vele. Igyekszem kizárólag információcserére használni, és fontos dolgokat, érzelmeket nem itt megvitatni, ebben nagyon régimódi vagyok, és hiszek a személyes kommunikációban. 

7. Csak a legközelebbi barátaimat, ismerőseimet követem

Sok-sok mindent követek én is a közösségi médiában, de a random, tökéletesre csiszolt Insta-életeket nem igazán (egy-két guilty pleasure persze akad, Kim Kardashian!). A feedemben csak a legfontosabb, hozzám közel álló emberek posztjai maradhattak meg, és pusztán azért, mert így nem azon agyalok, ki mit csinál, hol nyaral, milyen szép élete van, hanem több időt hagyok a saját kapcsolataim ápolására. 

8. Ki a természetbe!

Komolyan, hihetetlenül feltölt, és biztosan nem csak engem. Közeli park, erdő, túrázás a legjobbak, főleg, ha sikerül egy teljes hétvégét így eltöltened. Telefont rakd el messzire, menj, és élvezd (élvezzétek) az erdőt! 
two women holding phones

Photo by rawpixel on Unsplash

+zene, mindig, mindenben segít! <3
pl: 

A fentieket persze nem mindig tudom betartani, de nagyon törekszem rá, mert mérföldekkel jobban érzem magam, mióta törekszem a betartásukra. 

Olvass még! 

Nem szoktam le a dohányzásról, és nem szégyellem >>

kövess Instagramon is, @kittiorszagh>>

lánylétedre a Facebookon >>

 

10 tipp, hogy olcsón megúszd Párizst >>

Kommentek