Könyv, pornó és nyolcker - 8 dolog, ami miatt jó lesz az ősz

O Kitti 2018 szeptember 07.

Sose értettem, miért sajnálják az emberek, hogy elmúlt a nyár - az ősz sokkal kevésbé tolakodó, tele van programokkal, illatokkal, jó kajákkal és egy csomó kultúrát lehet megint fogyasztani. Nyár végén/ősz elején nekem ezek jöttek be, ezért jó szívvel ajánlom a következőket. 

Apám szíve

Őszintén állíthatom, hogy hadilábon állok a rövidfilmekkel, a formátum terjedelmi korlátai miatt is valószínűleg, és sokszor érzem éppen emiatt összecsapottnak az elém kerülő filmeket.

Fazekas Máté első saját rendezésű rövidfilmje jó nagy kivétel - mind a tizenöt perce óriási élmény a Dragomán György azonos című novellájából készült Apám szívének. A sztori vicces és szomorú egyszerre, mindannyian magunkra ismerhetünk benne valamennyire. A film premierje a miskolci Cinefesten lesz szeptember 19-én.

40454423_10217575594244395_1550896915170721792_n.jpg

Sharp objects

Az HBO nyolcrészes minisorozata, ami tökéletes szellemi táplálék őszi hétvégékre. Nagyon megérintett több okból is. Amy Adams játssza hihetetlenül hitelesen Camille Parker újságírót, akit egy kettős gyilkosság híre a szülővárosába vezet vissza. Camille újra szembesül a saját múltjával és tragédiájával, amit a látszat ellenére sosem zárt le, és amit mindig magával fog hordozni (a testén lévő hegek is ezt az eleve elrendeltséget erősítik). Camille a szavak és jelzők megszállottjaként (ezt a sorozat alapjául szolgáló regényben Gillian Flynn ki is fejti, a könyvet most szerzem be, később külön írok róla) vagdossa össze magát az élete során, az önsértés nagyon érzékeny lélektanát is láthatjuk a filmben. Az időbeli ugrásokat flashbackekkel oldotta meg a rendező Jean-Marc Vallée, aki egyben a Big little lies rendezéséért is felelt pár éve. A sorozat nagyon fontos: nem elsősorban arra keresi a választ, hogy ki a város rejtélyes gyilkosa, ennél sokkal összetettebb módszerekkel az egész amerikai kisváros lélektanát megmutatja, legyen szó arról, hogy a polgárok erőszakos mítoszokkal éltetik a tradicionális amerikai öntudatukat, a síró, érzékeny férfit üldözik, a nőkről pedig senki sem feltételezi, hogy képesek módszeres brutalitással megölni tinédzser lányokat vagy éppen ittasan vezetve veszélyeztetni másokat. Nem spoilerezek, az év egyik legjobb sorozata eddig (talán a legjobb is).

Veres Attila - Éjféli iskolák

Veres Attila második könyve egy novelláskötet, ami máshogyan ér le az olvasóban mint az előző, Odakint sötétebb című regénye. A regény is furcsa utazást kínál, különösen, hogyha egy nap alatt olvasod el olyan, mintha egy 24 órás doom metálszámot hallgatnál, ami átcsap tök váratlanul drum and bassbe, lehetőséget adva, hogy újragondold a nagy egzisztenciális dilemmáidat

veres.JPG

Az Éjféli iskolák novellái apró áramütéseket mérnek rád: már az elején világossá válik, hogy nincs menekv-és, itt nem lesz szépelgés, az emberi lélek sötétségében merülünk el, és egy kicsit mindannyian ott is hagyunk magunkból valamit. Rögtön az elején mélyvízbe dob a szerző, a Pornó éjfél után című novella a sejtjeidig hatol. Kifejezetten üdítő (végre!) árnyalt női karaktereket olvasni a kötetben, (a Szorozva nullával  egyik legerősebb mondata a gyerekvállalásról), végre a jó-rossz női karakterek dichotómiáján átlépve találunk kegyetlen, dühös és kiégett női szereplőket is (vagy mindezt egy karakterben egyszerre).

Ezek a novellák mégis lehetőséget kínálnak, emlékeztetnek, hogy mennyire kicsik vagyunk és összeköt minket valamilyen egyetemes emberi tapasztalás.

Ha meg mersz merítkezni a fájdalomban, a sötétségben, a jövő sokkal több lehetőséget fog tartogatni. Horrorrajongóknak kötelező darab.

Megrendelhető: az Agave Kiadótól ITT

Amy Schumer - A deréktetovált lány 

Amy Schumer könyve nem ma jelent meg, de semmiképp sem akartam kihagyni. Tudom, tudom, mennyire megosztó, én mondjuk minden alkalommal könnyesre röhögöm magam, ha látom/hallom/olvasom őt. 

amy.JPG

Ugyanaz az őszinteség árad a könyvéből, mint az előadásaiból - ha ez egy póz, hát nagyon jó színésznő, de nekem mégsem így tűnik. A könyv egy érzelmes, megható és persze vicces életrajz vagy nem is tudom, minek nevezzük - Amy megosztja velünk a sztárságig vezető útját. Kiderül, hogy valójában introvertált személyiség (!), azért is, mert azt szereti, ha akkor produkálhatja magát, amikor ő szeretné, nem szereti az esti kaland utáni reggeli ráadás szexet, mert zavarja, hogy szerinte olyan szagú a vaginája, mint egy doboz Pad thai (két napig röhögtem ezen, fiú ismerősnek elmeséltem, ő csak lefagyva pislogott), és hogy a vendéglátás bugyrainak legmocskosabb szintjeit is megjárta, csak hogy eltartsa magát és stand-upos lehessen. Baromi őszinte, életigenlő könyv - csak ajánlani tudom.

Megrendelhető az Agave Kiadótól ITT

Hereditary

Horrorrajongóként nem csak a Veres-novellákat, a Hereditary-t is ajánlom őszre, ha megnézed, úgyis idő kell neki, míg leér. Erős érzelmi massza ez a film, Toni Colette mimikája szerintem örökre beleégett az agyamba. Egy családi tragédia, ami mögött generációk tragédiái húzódnak meg - és úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen egy újabb tragédia. A Sátán teret keres magának, mindvégig egy olyan nyomasztó környezeteben, ahol érzed, hogy valami nagyon nincs rendben. Nincs jump scare, enélkül is bőven működik a film, néha a háttérben elsuhan valami/valaki, valaki figyel az ajtó nyílásán át. Az anya neurózisa önmagában megérne egy horrorfilmet.

Frida

 A Magyar Nemzeti Galériában még októberben is megtekinthető a Frida Kahlo életét és művészetét bemutató kiállítás. Csomó olyan információt fogsz kapni a kiállításon, ami egyébként nincs benne az általános kánonban, a kiállítótér nagyon igényesen lett összeállítva. Külön tetszik, hogy picit magára is reflektál a kiállítás azzal, hogy a végére Frida a popkultúrában szekciót is beillesztett. A Frida-pólókon túl végre betekinthet a látogató a művész fájdalmába, életszeretetébe, hihetetlenül érzelemgazdag képeibe: rengeteg csapás érte az élete során Fridát, de mindvégig tovább akart élni és alkotni (a halálával kapcsolatban vannak olyan teóriák, melyek szerint öngyilkos lett). A nőiséggel kapcsolatos víziói a saját terméketlensége miatti fájdalmából erednek, életét a villamosbalesete mellett az árnyékolta be leginkább, hogy nem lehetett anya, és férje, Diego Rivera mellett nem találta meg a monogám boldogságot.
img_1481.JPG

Ne hagyjátok ki, számítsatok sorbanállásra is!

Arany Tacskó

 A nyolcker egyre felkapottabb, sorra nyílnak az újabb remek helyek. Az Arany Tacskóban az a jó, ami alapvetően a nyolckerben - váratlan szépség a Lósy Imre utcában. Eklektikus berendezés, menő sörök és isteni borok, házi lecsó és más házi ételek. Előbbit elvitelre is árulják üvegekben. Amíg jó idő van, kint az utcán is lehet iszogatni a tonettszékeken, a kiszolgálás barátságos, családias. 

Facebook oldaluk ITT

Feminista pornó, Erika Lust

Feminista pornó témában készül a következő nagycikk a blogra, úgyhogy a lényeget majd úgyis abban fejtem ki. Egy barátnőm mutatta be Erika Lust rendező munkásságát, azóta rájöttem, hogy addig nem láttam jó pornót .

Zene: Father John Misty, ÉK, Anna Calvi

 

Amiket most hallgatok: Ék, Anna Calvi, Father John Misty.

Anna Calvi harmadik stúdióalbumán is a gender széles spektrumán keres témákat, elég csak meghallgatni a Don’t beat the girl out of my boy vagy az As a man című számokat. A dalok odafigyelést igényelnek, nem háttérzenének valók, a teljes lemeznek van egy egészen különleges atmoszfréja, a Hunter például a Twin Peaksre emlékeztet. Nagyon tetszik, ahogy Calvi a hangjával játszik, a gitárjáték kreatív, a szövegek kifejezetten okosak.

Viszonylag friss zenekar az Ék a hazai közegben, idén jött ki Whatever it takes című lemezük, Lee Olivér hangja a kohéziós ereje az egyébként nagyon érzelmes daloknak, amik tökéletesek az esős őszi estéken.

Szeptember 14-én játszanak az A38-on, jegyek ITT

 Az egész nemzetközi zenei sajtó isteníti Father John Misty-t, nem tudok ezzel vitába szállni. A God’s favorite customer című album ironikus, kitárulkozó, játékos élmény, ami vegyül egy jó adag melankóliával - olyan, mint amikor reggel nincs kedved semmihez, elindulni sem, aztán egy apróság miatt rájössz, hogy mégis milyen szép az a rohadt élet.  

Kíváncsi vagyok, titeket milyen filmek, könyvek, kiállítások stb. érdekelnek, írjátok meg kommentben! 

 

kövess Instagramon is >>

 

Nem lesz jobb attól, ha megélhetési kurvákról posztolsz >>

 

Alkalmas vagyok felnevelni egy gyereket, csak nem akarok >>


lánylétedre a Facebookon >>

 

Kommentek

süti beállítások módosítása